3 Ekim 2016 Pazartesi

Apple

Steve Jobs ve arkadaşı Steve Wozniak’ın teknolojiye olan ilgileri, 1972 yılında Hawlett-Packard şirketinde yarım günlük işe girmelerini sağlamıştı. Bu dönemde ev yapımı bilgisayarlar üzerinde çalışmaya başlayan ikili, ticari açıdan da birbirini tamamlamaktaydı.Jobs liseden arkadaşı Steve
Wozniak ile birlikte 1976 yılında Jobs  Wozniak Apple’ın üçüncü kurucusu olan Ron Wayne’ı da aralarına alarak, Apple şirketini, Jobs’un aile evindeki garajda kurdular. İlk bilgisayarları ise, Steve Wozniak’ın çabalarıyla sağladıkları sermayeyi kullanarak kurdukları, MOS 6502 işlemciye sahip Apple I oldu.Apple, 3 Ocak 1977’de Jobs ve Wozniak'a hisselerini 800 dolara sattığı için Wayne olmadan şirketleşti.Şirketleşme sürecinde temel iş deneyimini ve 250.000 dolar ile sermayeyi Mike Markkula sağladı. İlk bilgisayarları fazla dikkat çekmemiş fakat 1977’de piyasaya sürdükleri Apple II ev piyasasında sağlam bir yer elde etmiş ve Apple’ın yerini sağlamlaştırmıştı. Artık piyasada büyük bir değere sahip olan Apple, Jobs önderliğinde kendini yenilemeye sürekli devam etti.Hem Jobs, hem Wozniak, ilerleyen yıllarda yaptıkları açıklamalarda, Apple’ın kuruluşuna giden yolu birbirlerini iyi tamamlayan bir ikili olmalarına bağlıyorlar. Onlara göre Wozniak’ın bilgisayar konusundaki bilgisi ve olağanüstü yeteneği, Jobs’un bilgisayarlara olan ilgisi ve pazarlama yeteneği ile birleşerek Apple’ın kurulmasını sağladı.Gece gündüz bir garajda çalışarak ortaya çıkardıkları 200 adet Apple I bilgisayarı satan ekip, sonraki bilgisayarları üzerinde çalışmaya başladılar ve ortaya, daha başarılı olan Apple II çıktı.Bu başarılarını daha üst seviyeye taşımayı ve ofislerde IBM’e rakip olmayı hedefleyen ekip, Apple III’ü geliştirdi. Büyük hedeflerle Apple III’ü piyasaya süren ekip, beklenmeyen bir sorunla karşılaştı. Bir tasarım hatasından dolayı, aşırı ısınma sorunu yaşayan ve hasar gören yüzlerce Apple III geri çağırıldı. Ancak bu talihsizlik bile Apple’ın başarısına engel olamadı ve 12 Aralık 1980 tarihinde Apple şirketi halka arz edilerek rekor bir sermayeye kavuştu.1985 yılına gelindiğinde iki yıl önce göreve başlayan CEO John Sculley ile Jobs arasında bir iktidar mücadelesi başladı.Apple yönetim kurulu Sculley’ye Jobs’ı frenlemesi ve test edilmemiş ürünlere pahalı yatırımlar yapabilme imkanını kısıtlaması yönünde talimat verdi. Jobs bu talimata uymak yerine Sculley’nin liderlik rolünü elinden almayı denedi fakat Sculleydarbe girişiminin farkına vararak yönetim kurulunu toplantıya çağırdı. Toplantıda kurul Sculley’ye destek verdi ve Jobs’ın yönetim yetkileri elinden alındı.Aynı yıl Jobs Apple’dan istifa ederek NeXT Inc’i kurdu.
NeXT’İKURULUŞU
Apple’dan kovulmasını başına gelebilecek en güzel şey olarak değerlendiren Jobs, Apple’dan ayrılıdığı halde işini hala çok sevdiğini fark ettiğinde NeXT Computer’ı kurdu. Fazla tanınmayan bu bilgisayardaki birçok yenilik daha sonra MAC OS X’de görülecekti.
PIXAR’IN KURULUŞU


Aynı dönemde kurduğu animasyon stüdyosunda ilk bilgisayar animasyon filmi olan Oyuncak Hikayesi’ni yaptılar. Kayıp Balık Nemo, Arabalar, İnanılmaz Aile gibi yapımların da sahibi olan Pixar, Oscar başarısını elde etti.

APPLE’A DÖNMESİ

1996 yılında Apple Jobs’u geri getirmek için NeXT’i satın aldı ve Apple artık NeXT’te geliştirilen teknolojiyle son halini almıştı. MAC OS X işletim sistemi de temellerini NeXT’ten almıştır.

Jobs artık şirketi sadece bilgisayar şirketi olmasının ötesinde ürün yelpazesini genişleterek iPod’u piyasaya sürdü. Jobs önderliğindeki Apple daha sonra iPad, iPhone gibi alanında lider ürünleri piyasaya sürdü.
Tüm bunların sebebinin Apple’dan kovulması olduğuna inanan Jobs, kendisini acı da olsa bu ilaca ihtiyacı olan bir hasta olarak değerlendiriyor.
“Asla yılmayın, vazgeçmeyin, inanın, kalbinizin sesini dinleyin ve yaptığınız işi sevin!” Jobs’un gençlere tavsiyeleri ise bu yönde.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder